Finska månader

Jag bara älskar att hitta språkliga fenomen i vardagliga situationer eller andra, ibland uppenbara, småsaker, såsom låneord eller arvord. De finns ju överallt! Och det är ännu roligare att upplysa folk om detta! Oftast är det saker man inte tänker på och i andra fall kan man fundera på varför i hela friden det heter som det gör.
Till exempel idag - Malin upplyste mig om att marsipan betyder "Markus bröd", som då syftar på ett bröd som är tillägnat S:t Markus. På latin hade Markus bröd hetat Marci pan eller pan Marci (-i p.g.a. ägandeform), och om man uttalar 'c' som man gjorde på medeltiden (dvs. som 's') blir det marsipan. Intressant, eller hur?! Dessutom är jag väldigt förtjust i marsipan.

Läste precis på wikipedia om det gulligaste språkfenomenet någonsin! Svenskan har, likt de flesta språk, tagit över de julianska månadsnamnen (januari, februari, mars...) och många har ingen aning om vad de betyder och varför de heter som de gör. Kort sagt är de uppkallade efter gudar, kejsare och ordningstal. Det rör inte oss särskilt mycket, annat än att det är intressant.
Men i finskan har varje månad en speciell betydelse, sett ur ett jordbrukssperspektiv. Jag ska visa med en lista istället för att göra en jobbig, löpande text. Men så gulligt!

Svenska    Finska     Finsk betydelse      
JanuariTammikuuEkmånad
FebruariHelmikuuPärlmånad
MarsMaaliskuuJordmånad
AprilHuhtikuuSvedjemånad
MajToukokuuVårbruksmånad
JuniKesäkuuSommarmånad
JuliHeinäkuuHömånad
AugustiElokuuSkördemånad
SeptemberSyyskuuHöstmånad
OktoberLokakuuSlaskmånad
NovemberMarraskuumarras = frusen mark
DecemberJoulukuuJulmånad


Varför har inte svenskan sådant? *Snyft* Den fornnordiska kalendern är mycket intressantare än den romerska. Många andra, större kulturer har ju självklart egna månadsnamn med olika betydelse, men jag tyckte bara det var så sött att finskan hade det också.

Hyvää yötä!

Para Pensar
Postat av: Malin

nä, men nästan!

allt som krävdes var en jävla massa smör och socker typ

2008-09-30 @ 22:55:39
URL: http://alotlikevegas.blogg.se/
Postat av: Sara (firren)

slaskmånad!! hahahahahhhahahaha

2008-10-01 @ 16:39:47
Postat av: Malin

Japanskan hade också fina månadsnamn förr i tiden (calendar#Months" rel="nofollow">http://en.wikipedia.org/wiki/Japanesecalendar#Months), men nu säger man "första månaden" (ichigatsu) osv. Tråkigt. :(

2008-10-01 @ 19:20:03
URL: http://reginanoctis.blogg.se/
Postat av: Sara

Det stämmer ju! Oktober är ju en slaskig månad :P



Länken fungerade inte, men jag hittade det ändå. Jag vet inte vad det är som är så speciellt, men jag tycker att alla sådana namn är så mysiga. Det måste vara den lingvamoristiska delen av mig som fänglsas av finska och japanska månadsnamn. :P

2008-10-01 @ 22:04:01
URL: http://ikonstensnamn.blogg.se/
Postat av: Malin

Jag orkar inte blogga om det, det är ändå bara du som kan tänkas vara intresserad... Men det här är intressant! Manuscript" rel="nofollow">http://en.wikipedia.org/wiki/VoynichManuscript

2008-10-03 @ 22:14:58
URL: http://reginanoctis.blogg.se/
Postat av: Malin

Underscore mellan Voynich och Manuscript. Förstår inte varför det inte funkar...

2008-10-03 @ 22:16:24
URL: http://reginanoctis.blogg.se/

Por favor, dame lo que merezco

Namn:
Remember my name

Din mailadress, så att jag kan svara :)

Om du har en någorlunda seriös blogg, var vänlig skriv här:

Vad tyckte du?

Ping!
RSS 2.0